10 tips voor effectieve teambijeenkomsten (deel 2)

26-03-2015

Organiseer je wel eens teambijeenkomsten voor je eigen team of voor een ander (onbekend) team? In deze reeks blogberichten deel ik met jullie 10 tips voor een succesvolle begeleiding. In dit artikel geef ik 3 tips voor het ontwikkelen van je programma.

 

In mijn vorige blog gaf ik 4 tips voor een goede voorbereiding:

  • Check de behoefte bij de leidinggevende en bij het team zelf
  • Begin met het doel voor ogen
  • Communiceer duidelijk het doel en het globale programma
  • Wees beschikbaar voor vragen

 

In dit bericht geef ik 3 tips voor het ontwikkelen van het juiste programma:

 

Je hebt het doel van de dag duidelijk. Je weet wat je met de groep wilt bereiken. Je weet ook al dat dit precies is waar de groep behoefte aan heeft. Je hebt je namelijk goed voorbereid. Maar nu, hoe ga je het programma vullen? Waar let je op?

 

1. Geef deelnemers een actieve rol

Mensen geloven meer in hun eigen oplossingen dan in die van een ander. Zelfs als ze veel geld betalen voor de oplossing van een ander.. Laat deelnemers daarom zelf oplossingen voor hun uitdagingen bedenken. Uiteraard onder jouw begeleiding.

 

Respecteer ook de expertise van je doelgroep. Geef je een teamdag voor een drinkwaterbedrijf? Ga er dan maar vanuit dat iedereen in je groep meer weet over kraanwater dan jij. Ook al dacht je er wat vanaf te weten.. Begeleid je een groep secretaresses? Vertel ze dan niet hoe ze moeten notuleren, plannen en organiseren. Dat kunnen zij veel beter zelf. Gebruik deze expertises in je programma. Laat deelnemers zelf presentaties geven, een film laten zien, een stelling poneren. Betrek enkele of alle deelnemers bij de voorbereiding van je programma. Zo laat je zien dat je de mensen serieus neemt en ze voelen zich (en zijn ook) meer betrokken.

 

2. Maak het praktijkgericht – leef je in

Je verdiepen in de organisatie is de sleutel tot succes. Beperk je niet tot de opdracht die je gekregen hebt. Wat is de cultuur van de organisatie, en het team? Welke geschiedenis hebben ze? Hoe is de onderlinge sfeer? Wat zijn de uitdagingen van deze organisatie voor de toekomst? Wat is hun missie, visie en strategie? Welke taal spreken ze? Sluit hier zo goed mogelijk bij aan.

 

Werk met cases en voorbeelden die relevant zijn. Maak de brug tussen theorie en praktijk zo klein mogelijk.

 

3. Maak het leuk!

Geef je dag een fun-factor mee. Plezier zorgt voor ontspanning en ontlading. Er moet hard gewerkt worden, maar het mag ook leuk zijn. Bedenk dat de grootste teambuilding ’s avonds in de bar gebeurt! Bedenk werkvormen die je buiten kunt doen, tijdens een wandeling of op een mooie plek in de natuur. Kies mooie locaties uit waar mensen zich prettig voelen en die inspirerend zijn. Zorg voor een goede lunch en bezuinig niet op de catering tijdens de dag. Leg je deelnemers lekker in de watten.

 

Betrek de fun-factor ook op jezelf en op je programma. Houd het serieus waar het moet, maar luchtig waar het kan. Mensen zitten niet te wachten op een begeleider die teveel wil in te weinig tijd of die zichzelf te serieus neemt. Wees ook een leuk persoon, zet je professionele ‘liefde’ voor je deelnemers aan.

Comments

There are no comments

Post a comment